Jacob Verbove Antoon van der Vat Documenten


StartpaginaStartpagina    ZoekZoek    PrintPrint    Inloggen - Gebruiker: anoniemInloggen    Voeg bladwijzer toeVoeg bladwijzer toe

Start diashow   
Bezig...

» Allemaal zien     «Vorige «1 ... 24 25 26 27 28 29 30 31 32 ... 916» Volgende»

Anatomische les van Cornelis 's-Gravesande - Cornelis de Man (1681)

In 1681 kreeg de schilder Cornelis de Man opdracht van het Delftse chirurgijnsgilde om de genees- en heelmeesters van de stad te portretteren, samen met de vermaarde natuurkundige en filosoof Antoni van Leeuwenhoek. Hij schilderde de anatomische les van dokter Cornelis 's-Gravesande in het Theatrum Anatonicum aan de Verwersdijk. De compositie van het schilderij is gebaseerd op de anatomische les van Michiel van Mierevelt. Ook hier ligt het lijk in de lengterichting van het schilderij en zijn de medici er omheen gegroepeerd. Centraal staat Cornelis 's-Gravensande die sectie verricht op een man die dodelijk verwond is aan de borst. De borstkas van de man is geopend en de dokter wijst met een aanwijsstokje naar de plaats van het hart, terwijl hij met zijn linkerhand de plek van zijn eigen hart toont. De beroemde geleerde Antoni van Leeuwenhoek, die waarschijnlijk is afgebeeld om het groepsportret meer prestige te geven, staat rechts naast de anatoom. Van Leeuwenhoek had grote interesse in de ontleedkunst en ontving onderricht van Cornelis 's-Gravesande. Ook hij heeft sectie verricht op dit lijk. Op 12 oktober 1680 berichtte hij aan The Royal Society in Londen over zijn onderzoek naar de hartspier van deze man. De man links van 's-Gravesande, met de blonde krullen, is Johan de Geus. Hij heeft een spons in zijn hand om het bloed uit de borstholte weg te zuigen. Ook hij was klaarblijkelijk zeer ge´nteresseerd was in de anatomie. Ten behoeve van het Theatrum Anatonicum heeft hij het skelet van een paard geprepareerd.

Anatomische les van Cornelis 's-Gravesande - Cornelis de Man (1681)

Eigenaar/Bron  Museum Het Prinsenhof, Delft 
Bestandsnaam  a1_I4502_DOC01.jpg 
Bestandgrootte  85.9k 
ID  1537 
Dimensies  749 x 600 
Verbonden met  Jan DE GEUS 

» Allemaal zien     «Vorige «1 ... 24 25 26 27 28 29 30 31 32 ... 916» Volgende»


This site powered by The Next Generation of Genealogy Sitebuilding, Copyright © 2001-2008, created by Darrin Lythgoe, Sandy, Utah. All rights reserved.